EEG, beyin dalgaları aktivitesinin elektriksel yöntemle izlenmesini ölçen bir yöntemdir. Hastaya elektrik akımı verilmediğinden ağrı ya da acı hissedilmez. Tıbbi olarak elektroensefalogram (EEG) diye adlandırılır. EEG’de çekim küçük elektrotların saçlı deriye yerleştirilmesiyle yani “pasta” denilen iletken bir madde aracılığı ile yapıştırılmasıyla olur. Bu elektrotların ikisi arasındaki elektriksel potansiyel değişiklikleri bilgisayara kayıt edilir ve sonuç uzman tarafından yorumlanarak, hastaya gerekli bilgi verilir. Elde edilen kaydın incelenmesinde, normale oranla sapmalar bulunmasına dayanılarak, beynin birçok çalışma bozukluğu (sara vb.) teşhis edilebilir.

Epilepside EEG nin amacı tanının desteklenmesi, sınıflanması, fokal beyin lezyonunun araştırılması ve epilepsi hastalarının izlenmesidir.

EEG kullanımları:

  • Epilepsilerin tanı ve takibi
  • Yaşa uygun serebral elektrik olgunlaşmanın değerlendirilmesi
  • Psikiyatrik bazı değerlendirmeler
  • Nadir bazı rahatsızlıklar (SSPE, intoksikasyonlar

ÇEKİM İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR;

Çekim sırasında hastaların tok, ve gevşek bir halde olması gerekir. Yine çekim sırasında üç dakikalık hiperventilasyon (hızlı ve derin nefes alıp verme) yaptırılmalı, fotik uyarı (belli süre ve aralıklarla parlak ışık) verilebilir. Gerekli hallerde uyku, uzun uykusuzluk ve diğer aktivasyon yöntemleri uygulanabilir. Çekime gelmeden önce saçın bir gün önceden temizlenmesi gereklidir. Çocuklarda çekim genellikle uykuda yapılmaktadır. Uyku EEG’si çekimi için, çocuğun uykusuz kalması gerekebilir , bu nedenle çocuğun geç yatırılıp erken kaldırılması önerilir. Ayrıca bunun için çekim öncesi doktor tarafından uygun ilaç verilebilir.

EEG çekiminden bir gece önce çocuk uykusuz bırakılır. Bunu sebebi ise çekim sırasında çocuğun yarım saat kadar uyumasının istenmesidir. Saçının temiz olmasında fayda vardır. EEG voltajları çok düşük olduğundan jöle, kir/yağ gibi bazı maddeler kayıt kalitesini çok etkiler.

Uyku EEG’si istendi, uyumazsa test geçersiz midir?

Uykuyu sağlamanın olmazsa olmaz koşulu, genellikle, çocuğun iyice uykusuz bırakılmasıdır. Buna rağmen uyuyamayan çocuklara ‘chloral hidrat’ gibi ilaçlar verilerek uyku sağlanabilir. Fakat bazen yine de çocukların uyutulması mümkün olmayabilir. Çoğu zaman uzun bir uyanıklık kaydı da yeterli bilgi sağlar. Ama kimi durumlarda EEG’nin yeniden yapılması gerekebilir.

Çocuklarda Epilepsiye Yaklaşım

"Nöbet", "Konvülziyon" Veya "Kriz" Çoğunlukla Aynı Durumu Tanımlamak İçin Kullanılır. Epilepsi Tanısını Koyarken Nöbetlerin Farkına Varılması Gereklidir. Buda Genellikle Hastanın Yakın Çevresinin Vereceği Öyküye Bağlıdır.

Epileptik bir nöbet daima bir ya da birden fazla beyin fonksiyonunun bozulmasına karışmasına neden olur. Yani epileptik nöbet değişik nedenlere bağlı olarak beynin anormal bir eeaksiyonudur diyebiliriz. Bazen çok kolay tanınan bu durum bazen gizli kalıp tanınmayabilir. Örneğin okul başarısı giderek düşen bir çocukta öğretmen tarafından farkedilen ve aileye bildirilen " dalmalar" bir epilepsi nöbeti olabilir.

Çocukluk çağı epilepsileri erişkinlerden genellikle farklıdır. Bu farklılıklar nöbetlerin ortaya çıkışı, tipleri ve tedavilerin özellikleri ile igilidir.

Çocuklarda epilepsi gelişme olasılığının olup olmadığı bazı durumlar varsa tahmin edilebiyor. Çocuğun yaşı, büyüme ve gelişme özellikleri , çevresel ve genetik faktörler belirleyici olabiliyor.Erişkin çağı epilepsilerinden farklı olarak çocuklarda epilepsinin çok fazla nedeni ve çok farklı prognozları (hastalığın seyri) söz konusudur. Nöbetlerin klinik ve EEG özellikleride çeşitlilik gösterir. Epilepsi ıle ilgili bilgilerimiz son yıllarda çok hızlı ilerleme göstermiştir. Yapılan araştırmalar gösteriyorki epilepsinin farklı temelleri vardır. Epilepsinin farklı tiplerinden sorumlu olan giderek artan sayıda gen mutasyonunun keşfi epilepsinin genetik temeline yönelik bir bakış açısı getirmektedir. Hastaların muayene bulguları genellikle normaldir ve yapılan tüm İncelemelerin sonuçları muayene -klinik durumlar ile birlikte değerlendirilir.

Çocuğun yaşı büyüdükçe mevcut epileptik nöbetler farklı seyir ve görüntü verir. Her zaman yaşam boyu süren bir durum olmadığınıda bilmek gerekir. Tanısı doğru konulmak şartıyla epilepsi tedavisinde belirlenen kurallara mutlaka uymak başarı İçin son derece önemlidir. Aileye bu konu İle ilgili ayrıntılı bilgiler verilmeli ve eikkat edilmesi gereken hususlar hakkında eğitim yapılmalıdır. Bu tedavideki başarıda birinci adımdır.

Eğer Tedavide Başarısızlık Varsa Şu Özelliklere Dikkat Edilmelidir:

  • Epilepsi nöbet tipine göre doğru olmayan bir ilaç seçimi
  • Yetersiz dozda tedavi
  • Fazla sayıda ve dozda ilaçla tedavi
  • Devamlı antikonvülzif ilaç değiştirmek
  • Yetersiz süre sonrasında nöbet olmadı diye ilacı kesmek
  • Yanlış teşhis, yani epilepsi nöbeti olmadığı halde epilepsi tedavisi uygulanması