EEG sırasında eşzamanlı video kaydı yapılmasıdır. Burada amaç daha çok şüphelenilen bazı hareket veya nöbet benzeri durumlarda eşzamanlı EEG değişiklikleriyle karşılaştırıp karar verebilmektir. Ayrıca, bazen beklenilmediği halde karşılaşılabilecek bazı hareketlerin EEG ile ilişkisini netleştirmede faydalı olur.

Video- EEG ile nöbetlerin tanısında, epilepsi sınıflamasında, bozukluğun derecesinin değerlendirilmesinde, nöbetin kaynaklandığı beyin odağının belirlenmesinde, nöbet tipi ile EEG arasında korelasyonun belirlenmesinde ve epileptik olmayan psikojen nöbetlerin ayırıcı tanısında kullanılmaktadır.

Video EEG monitorizasyon ile hastaların çekim esnasında ki hareketleri de aynen kaydedilir. Eğer bu esnada nöbet geçiriyorsa EEG deki anormalliklerle beraber bu görüntüler de kaydedilir. Çekim sırasında veya çekim bittikten sonra traseyi inceleyen nörolog, trase üzerinde ki aktivitelerin anormallik olup olmadığını eş zamanlı olarak kaydedilen görüntülere bakarak değerlendirebilir.

1 SAATLİ VİDEO EEG

3 SAAATLİK VİDEO EEG

TÜM GECE VİDEO EEG

24 SAAT VE DAHA UZUN SÜRELİ VİDEO EEG

 

24 SAATLİK VEYA DAHA UZUN EEG (LTM Video-EEG Monitörizasyonu )

     Bazı durumlarda niteliği belirlenemeyen epileptik, psikojenik ya da kardiyovasküler nöbetlerin ayırt edilmesinde) uzun süreli video-EEG monitörizasyonu gerekli olabilir. (Long-Term Monitoring; LTM). Bu gibi durumlarda nöbetlerin ortaya çıkmasına yetecek kadar uzun bir süre (bazı durumlarda bir gün ya da birkaç gün boyunca) EEG ve video görüntülerinin eş zamanlı kayıtlanması gerekebilir. Video EEG monitörizasyonu epileptik nöbetleri, epilepsi olmayan ancak epilepsiye benzeyen durumlardan ayırt etmek, nöbet tipini kesin olarak belirlemek ve nöbete eşlik eden semiyolojik özellikleri gözlemlemek için kullanılır.

     Video-EEG monitörizasyonuna en sık başvurulan durumlardan biri de ilaç tedavisine dirençli epilepsi hastalarında epileptik nöbet sırasında EEG ve video kaydı yapılarak sorumlu epileptojenik odağın beyindeki yerleşiminin belirlenmesidir.

    Epilepsiye neden olan odağın epileptik aktivitesinin cerrahi girişimle kontrol altına alınması (epilepsi cerrahisi) için epileptik odağın yerleşiminin belirlenmesi gereklidir. Bu nedenle epilepsi cerrahisine hazırlık aşamasında video-EEG monitörizasyonu mutlak gerekli olan bir incelemedir.Çocuklarda ve çok küçük yaştaki bebeklerde uykuda EEG kayıtları çok daha değerlidir ve bu nedenle bir EEG incelemesi mümkün ise en az 1 saat uyku EEG kaydı içermelidir.

Uyku sırasında beyinin biyoelektrik aktivitesi tamamen değişir. Uykunun farklı dönemleri vardır bu dönemlere özgü EEG değişiklikleri saptanır.

Uyku  beyindeki anormal elektriksel aktivitenin ortaya çıkmasına yardımcı olur.

Hastanın bu uyku EEG çekim öncesi  uykusuz kalması, çekim esnasında uyumasını kolaylaştıracağı ve anormal beyin dalgalarının ortaya çıkma olasılığını arttıracağı için yararlıdır.

Çocuk EEG"si farkları nelerdir?

         Rutin bir uyku ve uyanıklık EEG"si hazırlık süreleriyle yaklaşık 1-1.5 saat kadar sürer. İlk 10 dakika elektrotlar yapıştırılır. Küçük çocuklar, EEG elektrotlarını yapıştırma esnasında çok hareket ederler ve bazen de elektrotları çekip çıkarmak isteyebilirler. Elektrod yapıştırma can yakıcı bir işlem değildir. Fakat küçük çocuklar yatmak zorunda kalacaklarından bir miktar ağlayabilirler. Koopere olabilen çocuklar da ise bu elektrod yapıştırma daha rahat geçer.

          EEG Çekimine izin vermeyen  (Kooperasyonu güç olan) çocuklarda  elektrotlar hasta uyuduktan sonra da bağlanabilinir. (ilk uyuduğu andaçekim yapılmalı , ilk uyuduğunda  yaklaşık 40 dakika derin uyurlar)

Çocuk EEG yorumu farklı mı?

         Çocuklukta, özellikle bebeklikte ve erken çocukluk dönemlerinde yaşla değişen elektrik aktivite özelliklerinin tanınması ve bunların sorun olarak görülmemesi gerekir. Bu da ancak EEG"de uzmanlaşmış çocuk nörologları tarafından yapılabilir. Tersi söz konusu olduğunda kolaylıkla bazı normal elektrik dalgalanmaları yanlış değerlendirilip, epilepsisi olduğu şeklinde bir yoruma gidilebilir.
        EEG, saçlı deriye yerleştirilen elektrod dediğimiz alıcılar aracılığı ile beyinde oluşan elektriksel aktivitenin kaydedilmesi işlemidir. Epilepsi başta olmak üzere bir çok hastalığın teşhis ve takibinde kullanılmaktadır. Nöbet ile başvuran hastalarda yapılması gereken tetkiklerin başında gelir. Nöbeti olan her hastada EEG'de bozukluk görülmeyebileceği gibi nöbet veya epilepsi rahatsızlığı olmayan kişilerde de EEG'de anormallik görülebilir.

         EEG işlemi sırasında herhangi bir ağrı ya da acı hissedilmez. Sık aralıklarla EEG çekilmesinin veya uzun süreli kayıt yapılmasının tıbbi açıdan hastaya hiçbir sakıncası yoktur. Hamileler de dahil olmak üzere her yaştaki bireye kolaylıkla uygulanabilir.

     EEG tetkiki; uyanık halde yapılan, yaklaşık 30-45 dakika kadar süren, kısa süreli "Rutin EEG" şeklinde yapılabilir. Rutin EEG'de ortaya çıkmayan anormal elektriksel aktivitelerin uyku ile aktif hale gelebildiği ve bazı epilepsi nöbetlerinin sadece uykuda ortaya çıktığı bilinmektedir. Bu nedenle hem uyku hem de uyanıklığı içeren, daha uzun süreli "Uyku-uyanıklık EEG" tetkiki de yapılabilmektedir.

EEG Nedir ve Nasıl Çekilir?

İnsanlardaki sinir sisteminde yaklaşık 10 milyar sinir hücresi bulunuyor. Sinir hücrelerinin çoğu beyinde geri kalan kısmı vücut ile omurga kısmında bulunur. Sinirler arasında bulunan iletişim beyin bölgesinde elektriksel dalgalanmalar meydana getirir. EEG testi de tüm bu oluşan durum ile ilgilidir. EEG testi sayesinde beyindeki elektriksel dalgalanmalar da cihaz yardımı ile ölçülmektedir. Bu sayede beyindeki tüm fonksiyonlar ile ilgili fikir sahibi olunur.

     EEG testi sayesinde beyindeki elektriksel aktiviteler de ölçülebilir. EEG çekimi sırasında elektrotlar pasta denilen özel yapıştırıcı ile saçlı kafa derisine yapıştırılır. Bazen de bu iki kulak memesinin üzerine yapıştırılır. Beyne elektrik vermeyen bu EEG çekiminde beyinde bulunan elektriksel aktivite ölçülür. EEG çekimi ağrılı olmaz. Bunun için rahat ve kolay bir şekilde EEG çekimi de yapılabilir.

      EEG genel olarak epilepsi ve beyinde meydana gelen bozuklukları saptamak için hekim kontrolünde EEG çekilebilir. Beyindeki elektriksel aktivitenin ölçülmesi için EEG kullanılır. Bu sayede herhangi bir hastalık olup olmadığı saptanır. Beyinsel bir hastalık olduğu takdirde beyinde bulunan elektriksel aktivitelerde bozulmalar olabilir.

           EEG genel olarak epilepsi ve beyinde meydana gelen bozuklukları saptamak için hekim kontrolünde EEG çekilebilir. Beyindeki elektriksel aktivitenin ölçülmesi için EEG kullanılır. Bu sayede herhangi bir hastalık olup olmadığı saptanır. Beyinsel bir hastalık olduğu takdirde beyinde bulunan elektriksel aktivitelerde bozulmalar olabilir.

           Özellikle psikiyatrik hastalıklar, uyku bozuklukları ve inme gibi durumlarda EEG çekilerek beyindeki aktiviteler tespit edilir. Özellikle de komadaki hastalarda da EEG çekimi kullanılmaktadır. Bazı ameliyatlar sırasında da beyin aktivitelerinin ölçümü için EEG çekimi kullanılmaktadır. Epilepsi hastalığının tespiti için de EEG kullanılıyor.

EEG Testi İle İlgili Merak Edilenler Nelerdir?

      Beyinsel fonksiyonların ölçümü için EEG testi yapılıyor. Hekimler çok fazla EEG testini önermiyorlar. Hastalar tarafından da çok fazla bilinmeyen EEG testi güvenilir ve ağrısız bir test olarak biliniyor. Bazı durumlarda epilepsi nöbetlerini izlemek için de EEG testi istenebiliyor. EEG testi yapılırken bu testi uygulayan kişilerin gereken eğitimleri almış olması gerekiyor. EEG testi çekimi yapılırken hastanın nöbet geçirmesi durumunda eğitim almış olan sağlık görevlileri hastaya müdahale etmelidir. Buna göre EEG testi yapan kişiler hasta nöbet geçirirken de ne yapması gerektiğini bilmelidir.

       EEG testi yapılırken vücuda elektrik verildiği düşünülse de bu test sırasında vücuda elektrik verilmez. Buna göre yalnızca beyinde bulunan elektriksel aktiviteler cihaza aktarılır. Tam bu sırada kişide çok kısa süreli bir rahatsızlık hissi oluşabilir. EEG sonuçları da doğru bir şekilde değerlendirilir. Buna göre beyindeki dalga değişimleri sonuçları hekimler tarafından değerlendirilir. Bu şekilde hastanın migren, uyku bozukluğu veya yaşadığı hastalık ile ilgili detaylı bilgi verir